Dublin finns på ett hotell i Eskilstuna

30 Nov
I ett nedgånget och skitigt hotell i utkanten av Eskilstuna sitter 140 asylsökande från hela världen. “Jag är Dublin”, svarar de, när vi pratar. Det betyder att de varit i t ex Italien innan de lyckades ta sig hit till Sverige. Där har de behandlats mycket illa och i många fall inte fått det som ens kommer nära en rättvis och individuell asylprövning. Men eftersom deras sak redan “prövats” skickas de tillbaka igen från Sverige.
Många av dessa sökande har varit på flykt i åratal. De bollas runt i Europa. De undrar när livet ska börja. De undrar när de ska kunna andas ut och känna trygghet.
Under dagen finns inget att göra på hotellet. Bara väntan. Ingen svenskaundervisning, ingen samhällsinformation, ingen fysisk aktivitet. Bara väntan.
Ett par gånger i veckan hade Migrationsverket personal på plats i tre timmar för att svara på frågor. Men nu har även de slutat komma. Det var för bråkigt. Bråken kommer särskilt på natten – frustrationen och vanmakten pyser ut mellan de sökande -slagsmål och självmordsförsök.
Två kvinnor från Eritrea upprepar: “Berätta om oss därute – vi känner oss inte trygga här.” Jag lovar att berätta. Liksom jag lovar en ung man från Tunisien att berätta om vanmakten: “Visa mig en väg – och jag ska följa den. Ge mig en liten, liten chans bara.”
Hotellet i Eskilstuna är ett resultat av den europeiska flyktingpolitiken och av regeringens oförmåga att skapa värdiga mottagandeförhållande. Vi måste kämpa för att ändra på båda delarna. Varje dag.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: